tűzijáték bomba

Tűzijáték bomba

A tűzijáték bomba két részből tevődik össze, a lökőtöltetből és a bontótöltetből

A lökőtöltet általában henger, vagy csésze alakú és az a szerepe, hogy - a benne található feketelőpor granulátumnak köszönhetően – a „felette” található bontótöltetet a magasba juttassa.

A lökőtöltethez kapcsolódik a stopinszál, mely a termék késleltetett indítására szolgáló feketelőporral bevont növényi rostokból font, papírcsőben található, gyors égésű (égési sebessége kb. 30m/s) gyújtószál.

A bontótöltetet és a lökőtöltetet késleltető köti össze, ezért van az, hogy a bomba, csak a megfelelő magasságban bont (általában). A késleltető átmérője és hossza alapján kiszámolják, hogy mekkora darabot kell a két rész közé helyezni, hogy ott és akkor robbanjon, amikor akarjuk.

A bontótöltet lehet gömb vagy henger alakú, 30 – 1 000 mm átmérőig. A bontótöltet belsejében feketelőpor és az alakzatokat kirajzoló csillagok helyezkednek el, melyek a robbanáskor más-más irányba és sebességgel lökődnek ki. Minél távolabb van egy csillag a bomba közepétől annál távolabbra lökődik, mivel több bontótöltet van mögötte. A bombába mindig olyan alakzatban kell a csillagokat elhelyezni, ahogy szeretnénk látni a mintát. Akár Smiley fej, betű, szív, korona stb alakzat is megjelenhet az égen.