római gyartya

Római gyertya

A római gyertyák esetében egy vetőcsőből indul sok „kis” bomba. Vastag papírburkolata van, az alján tömörített agyag található, mely kibírja a robbanás okozta nyomást. Ezt a lökőtöltet követi, mely arra szolgál, hogy a felette lévő effektet a magasba repítse. Így ismétlődik a felépítés sorba, a bombákat fűrészporos fojtás választja el egymástól és 1-3 másodperces késleltető köt össze.

A római gyertyát mindig rögzíteni kell karóhoz, oszlophoz, vagy bármilyen egyéb, stabil tárgyhoz úgy, hogy a gyújtószálas vége legyen felül, mert a római gyertya azon a végén löki ki magából a kis bombákat, ahol a gyújtózsinór kijön belőle. Több lövéses római gyertyákkal is találkozunk, lehet 5-6-8-12-20, de akár ennél több effektet tartalmazó terméket is lehet beszerezni.

A római gyertyákban található kis csillagok ugyanúgy viselkednek, mint a bombák, vagy a telepekben található kis csillagok. Az összetételüktől függően hangot „adhatnak ki”, recseghetnek, fütyülhetnek, csóvát húzhatnak, de lehetnek színváltósak is az effektek.