fekete lőpor

Fekete lőpor

A tűzijáték termékek alapja a feketelőpor, melynek összetevői: KNO3 (kálium-nitrát=salétrom) + C (szén) + S (kén). Általában ezek aránya 75/15/10, de természetesen a különféle termékek esetében változhatnak. Az összetevőkből olyan szilárd keverék jön létre, amely meggyújtva hirtelen gázzá változik, és mivel a gáznak nagyobb a térfogata, mint a szilárd állapotú anyagé, a nagyobb térfogat elfoglalására irányult kiterjeszkedése következtében igen nagy nyomást gyakorol a kiterjeszkedésének ellenálló tárgyakra. Robbanási sebessége viszonylag alacsony 400-800m/s-ig terjed. Égési tulajdonságait befolyásolják a fizikai paraméterei. Pl.: szemcseméret, tömörítés mértéke.

A tűzijáték termékekhez a feketelőport többnyire granulátum formában használják fel, melyet úgy készítenek, hogy az összetevőket ún. golyósmalomba helyezik – mely egy henger alakú zárt dob, amiben ólomgolyók vannak, melyek egymáshoz és a dob falához történő ütközéssel törik össze egyre finomabbá az őrlendő anyagot, ezt követően-, darálják, finomítják, kötőanyaggal kezelik, majd tömbbe préselik, azt kiszárítják és összetörik, majd méret alapján elkülönítik egymástól.

Sok esetben - a költséghatékonyságot is figyelembe véve - a feketelőport valamilyen hordozóanyagra – kavics, borsó, zab, rizs – viszik fel a golyósmalomban. A tömör feketelőporból készült csillagoknak nagy az anyagigényük és egy-egy kisebb termék esetében felesleges is, mert jóval kevesebb lőport elegendő a burkolatrepesztéshez, vagy a csőből való kilövéshez. Így készülnek például a színváltó csillagok: különböző színt adó elegyeket visznek fel a hordozóra, a legvégén pedig a feketelőport, a könnyebb meggyújtás érdekében.