pirotechnikai hírek

Mikor volt az első tűzijáték Magyarországon?

2015. 08. 01.

Sokan erre a kérdésre azt a választ adnák, hogy „igazságos” Mátyás király és Beatrix esküvőjén 1476-ban. Viszont ez helytelen.

A vonatkozó irodalmakat feldolgozva, nem találunk ezt alátámasztó információt. Lényeges, hogy Hans Seybolt sem tesz tűzijátékról említést a fenti eseményen, „aki pedig riportszerű feljegyzéseiben Mátyás minden udvari szórakozásáról beszámolt”.

Visszatérve a kérdésünkre: „Feljegyzések arról tanúskodnak, hogy Magyarországon a XIV. sz. végén, XV. sz. elején közkedvelt díszes bajvívásokat, tornajátékokat tűzijátékok egészítették ki.”

Miért színes a tűzijáték?

2015. 08. 01.

Mert a különböző anyagok égésük során különböző színnel festik meg a lángot.

Az atomok elektronjai különböző energiatartalmú pályákon vannak. Hő vagy fény hatására az elektronok egy magasabb energiatartalmú pályára kerülnek, vagyis gerjesztődnek. Az elektronok azonban a lehető legkisebb energiatartalmú pályákra törekszenek, ezért a két szint közötti energiakülönbséget kisugározzák. Ez lehet foton is, amely ha a fény látható hullámhosszán van, akkor valamilyen színként érzékeljük.

Híres események, melyeket a tűzijáték „koronázott” meg

2015. 08. 01.

Korai feljegyzések arról tanúskodnak, hogy II. Mátyás koronázási ünnepén 1608. november 18.-án volt tűzijáték. Ez az első adat, hogy Magyarországon a tűzijáték bevonult a királykoronázás látványelemei:

  • Aranysarkantyús lovagok felavatása
  • A király szabadég alatt tartott eskütétele
  • 4 égtáj felé történő kardvágás és
  • Az ökörsütés közé.